Panierowany camembert z winogronami i orzechami
30 minut
4 osób
łatwe
Panierowany camembert z winogronami i orzechami - składniki:
- ser camembert - 2 sztuki
- Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp - 2 opakowania
- ketchup - 100 mililitrów
- mleko - 50 mililitrów
- orzechy włoskie - 100 gramów
- jajka - 2 sztuki
- olej - 200 mililitrów
- majonez - 100 mililitrów
- mąka - 2 łyżki
Panierowany camembert z winogronami i orzechami - Sposób przygotowania:
- Ser camembert pokrój na pół, następnie każdą połówkę na trzy trójkąty.
- Wymieszaj jajka z mlekiem i przelej do miski. Do drugiej miski wsyp panierkę z opakowań Fix Knorr.
- Kawałki sera oprósz mąką, następnie zanurz je w jajku z mlekiem, a na koniec obtocz w panierce.
- Serki smaż w głębokim oleju aż panierka zrobi się złotobrązowa i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz serki na ręczniku papierowym.
- Na każdy kawałek sera połóż orzecha włoskiego i winogrona. Całość przebij wykałaczką tak aby powstały koreczki.
- Majonez wymieszaj z ketchupem oraz sosem tysiąca wysp z opakowania Fix Knorr. Koreczki z panierowanego sera podawaj z sosem oddzielnie.
Ciasteczka krabowe
60 minut
4 osób
łatwe
Ciasteczka krabowe - składniki:
- Knorr Fix Smażony ryż po chińsku - 1 opakowanie
- bułka tarta - 200 gramów
- ogórek świeży - 1 sztuka
- olej do smażenia - 300 mililitrów
- czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
- Ocet 2 łyżki
- kolendra 1 pęczek
- cukier puder - 1 łyżeczka
- masło - 40 gramów
- sos ostrygowy - 2 łyżki
- ryż wcześniej ugotowany - 100 gramów
- mięso z kraba najlepiej z puszki lub paluszki krabowe - 200 gramów
- jaja - 3 sztuki
- sól
- żółtka - 2 sztuki
- pieprz
Ciasteczka krabowe - Sposób przygotowania:
- Mięso z kraba odciśnij. Jeśli używasz paluszków krabowych, drobno je posiekaj. Przełóż do miski.
- Dodaj miękkie masło, sos ostrygowy, posiekane chilli, posiekaną kolendrę, żółtka oraz ryż.
- Fix Knorr wymieszaj z 50ml wody i zagotuj.
- Wlej płyn do krabów i całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, lekko kleista masa.
- Z masy formuj kulki, które następnie przełóż na tacę i wstaw do lodówki aby dobrze się schłodziły na co najmniej godzinę. Możesz również wstawić kulki do zamrażarki na pół godziny.
- Kulki panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na głębokim oleju. Pamiętaj żeby po usmażeniu odsączyć kulki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Krabowe
ciasteczka podawaj z marynowanym ogórkiem. Ogórka pokrój w długie
cienkie paski. Następnie wymieszaj go z octem, cukrem i szczyptą soli
oraz pieprzu. Marynuj przez 20 minut.
Kurczak w panierce z krakersów
45 minut 8 osób łatwe
Kurczak w panierce z krakersów - składniki:
- filet z kurczaka - 1 kilogram
- jogurt - 20 mililitrów
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
- majonez - 3 łyżki
- Krakersy pikantne - 50 dekagramów
Kurczak w panierce z krakersów - Sposób przygotowania:
- Filety pokroić w paski. Zalać jogurtem, przykryć i włożyć na 2 godziny do lodówki.
- Krakersy pokruszyć i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka.
- Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w temp. 200 stopni
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.
Nadziewane paluchy
60 minut 8 osób średnie
Nadziewane paluchy - składniki:
- wędzony boczek - 25 dekagramów
- sok z cytryny - 1 łyżka
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
- żółtka - 2 sztuki
- ser żółty - 20 dekagramów
- majonez - 3 łyżki
- serek homogenizowany - 25 dekagramów
- migdały w płatkach - 10 dekagramów
- masło - 3 łyżki
- sól - 1 szczypta
- mąka - 3 szklanki
- kostka masła - 1 sztuka
Nadziewane paluchy - Sposób przygotowania:
- Zagnieć mąkę z serkiem, kostką masła, szczyptą soli, 1 żółtkiem i sokiem z cytryny. Odstaw ciasto chłodne miejsce.
- Boczek zmiel, a ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostałe masło utrzyj. Mieszając stopniowo dodawaj zmielony boczek.
- Odłóż trochę startego sera i płatków migdałowych do posypania, a resztę dodaj do ucieranej masy.
- Rozwałkuj ciasto i potnij na duże prostokąty.
- Nałóż farsz i sklejaj na pół. Posmaruj żółtkiem oraz posyp serem i płatkami migdałów. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st.
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz