Już dzisiaj wstawię parę zdjęć i przepisów!!! POPATRZCIE W DÓŁ!!!!!!!!
Pieczona kaczka z warzywami
60 minut
4 osób
łatwe
Pieczona kaczka z warzywami - składniki:
- kaczka - 1 sztuka
- ziele angielskie - 6 ziaren
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
- ziarna czarnego pieprzu - 10 ziaren
- seler naciowy - 1 sztuka
- gałązka rozmarynu - 1 sztuka
- marchew - 2 sztuki
- gałązka tymianku - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- majeranek - 30 gramów
- miód - 30 gramów
- olej do smażenia
Pieczona kaczka z warzywami - Sposób przygotowania:
- Umyj kaczkę i oczyść. Natrzyj obficie Przyprawą Knorr z wierzchu oraz w środku.
- Obierz warzywa, pokrój w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż wszystkie warzywa przez kilka minut. Dodaj zioła, przyprawy oraz miód.
- Faszeruj
kaczkę smażonymi warzywami. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego
i piecz w rozgrzanym do 150°C piekarniku przez ok. 90 minut. Przez
ostatnie 15 minut pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C tak, aby skórka
zrobiła się rumiana. Podawaj z kaszą lub kopytkami.
Tradycyjny schab ze śliwką
60 minut 6 osób łatweTradycyjny schab ze śliwką - składniki:
- Schab w całość, bez kości 1kg
- majeranek - 2 łyżki
- Fix Soczysty Schab w sosie winnym Knorr - 1 opakowanie
- olej - 3 łyżki
- suszone śliwki - 150 gramów
Tradycyjny schab ze śliwką - Sposób przygotowania:
- Schab umyj, oczyść i natrzyj majerankiem.
- Za pomocą długiego i cienkiego noża wytnij otwór po środku i przez całą długość mięsa.
- W otwór włóż ciasno śliwki.
- Przyprawy z opakowania Fix zmieszaj z nieolejem i natrzyj dokładnie mięso.
- Schab umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix i piecz według wskazówek na opakowaniu. Podawaj z ziemniakami lub z kaszą.
Pasztet w grzybowym mundurku
60 minut 8 osób średniePasztet w grzybowym mundurku - składniki:
- przednia część zająca - 1 sztuka
- jajko - 1 sztuka
- Bulion grzybowy Knorr - 1 sztuka
- czerstwa bułka - 1 sztuka
- wieprzowina - 30 dekagramów
- liść laurowy - 1 sztuka
- Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
- ziele angielskie - 1 sztuka
- słonina - 10 dekagramów
- gałka muszkatołowa
- włoszczyzna - 1 sztuka
- pieprz
- grzyby - 1 sztuka
- tarta bułka
- Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
- masło do formy
- żelatyna - 3 łyżki
Pasztet w grzybowym mundurku - Sposób przygotowania:
- Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 2 szklankach wrzątku. Dodaj mięso i uduś z włoszczyzną oraz przyprawami.
- Następnie zmiel z bułką 3 razy. Dodaj jajo, Przyprawę w mini kostkach Knorr, po czym wyrób i dopraw do smaku pieprzem.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Formę żaroodporną wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej pasztet i piecz 1 godzinę, następnie ostudź.
- Namocz żelatynę w 1 ¼ szklanki zimnej wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut.
- Rozpuść kostki Bulionu grzybowego Knorr w 2 szklankach wrzątku i zagotuj je z przyprawami.
- Następnie dodaj żelatynę i rozpuść ją, ciągle mieszając. Zalej pasztet galaretką i odstaw do zastudzenia. Rada: Zanim zalejesz pasztet galaretką poproś dzieci, żeby pomogły udekorować potrawę grzybami. Mogą poukładać wzory z kawałków pieczarek lub innych grzybów, które akurat masz pod ręką.
Glazurowana szynka z goździkami
90 minut
8 osób
łatwe
Glazurowana szynka z goździkami - składniki:
- szynka wieprzowa surowa - 3 kilogramy
- goździki - 1 łyżeczka
- Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodnego Knorr - 3 łyżki
- liść laurowy - 3 sztuki
- miód - 4 łyżki
- ziele angielskie - 3 sztuki
- Whisky, najlepiej burbon - 50 mililitrów
- pieprz ziarnisty - 3 sztuki
- włoszczyzna - 1 pęczek
- sól - 1 łyżka
Glazurowana szynka z goździkami - Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka włóż oczyszczone i pokrojone warzywa, liść, ziele oraz pieprz. Całość zalej zimną wodą, posól i zagotuj.
- W miseczce wymieszaj Przyprawę Knorr z miodem oraz alkoholem.
- Mięso umyj i ostrożnie włóż do wywaru – gotuj na małym ogniu ok. 3 godzin. W międzyczasie odwróć mięso na druga stronę.
- Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i włóż do brytfanki. Jego wierzchnią część ponacinaj i polej równomiernie przygotowaną glazurą.
- W nacięcia na skórze mięsa powtykaj gęsto goździki. Przygotowana szynkę wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut w temp. 150 szt. C. Podawaj jako danie główne lub po wystudzeniu jako wędlinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz